Η Μ. Καναβάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δήλωση Μαρίας Καναβάκη, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» για την 5η Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη και έκτοτε επιδιώκει να αναδείξει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, προσκαλώντας όλους μας συλλογικά και ατομικά να δεσμευτούμε για την προστασία του πλανήτη. Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στην αποκατάσταση της γης, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία με το σύνθημα “Η γη μας. Το μέλλον μας”. 

Και δε θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο το σύνθημα αυτή τη χρονιά, όταν στην περιοχή μας από πολύ νωρίς έχουμε βιώσει μίνι καύσωνες πριν καν έρθει η καλοκαιρινή περίοδος, ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν αρκετά μειωμένες. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο φαινόμενα, συνειδητοποιούμε πόσο ευάλωτοι είμαστε ως προς την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανάγκη για έγκαιρο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο. 

Οι αναλύσεις έγκυρων επιστημονικών φορέων για το καλοκαίρι αναφέρουν ειδικά για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΚΠΑ το καλοκαίρι του 2024 δεν αποκλείεται να είναι ακόμη πιο θερμό από πέρυσι, βάσει των τάσεων που καταγράφονται σήμερα.

Επομένως πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να παρατηρούμε την κατάσταση χωρίς στοχευμένες δράσεις και πολιτικές για την ορθολογική χρήση του νερού, την εξοικονόμηση ενέργειας, την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ας γίνουμε όλοι μας συμμέτοχοι μιας ουσιαστικής προσπάθειας που θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τη γη και την ανθρωπότητα».

Στο πλαίσιο της Ημέρας Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5/6/2024 στις 18:30 η Δημοτική Παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» διοργανώνει Δράση Ευαισθητοποίησης όπου τα μέλη της θα καθαρίσουν εθελοντικά το Πάρκο της οδού Ερμή στον Άγιο Ιωάννη. Τη Δράση συντονίζει η κ. Δήμητρα Μαυράκη, Περιβαλλοντολόγος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί